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Date: September 22, 2009 

Subject: Occupancy Requirement (Elderly Credit) 

 
STATUTES AND RULES: 

Iowa Code section 425.17 subsections 1 and 2, Iowa Code section 425.20 and rules 
701—73.1 and 73.17, Iowa Administrative Code. 

FACTS: 

A person purchased a homestead and began to occupy it on August 9, 2009. The 
person has requested that the property tax credit for the elderly be applied against taxes 
due in October 2009 and April 2010. 

ISSUE: 

Is the person entitled to the property tax credit based on the occupancy requirement for 
the program. 

DETERMINATION: 

Iowa Code section 425.17(2) states, in part, “In the case of a claim for property taxes 
due, the claimant shall have occupied the property during any part of the fiscal year 
beginning July 1 of the base year.” 

Iowa Code section 425.17(1) defines “Base year” as the calendar year last ending 
before the claim is field. 

Iowa Code section 425.20 requires a property tax credit claim to be filed by June 1 
immediately preceding the fiscal year during which the property taxes are due. 

Reading these three sections together, the claimant was required to have occupied the 
homestead at anytime from July 1, 2008 through June 30, 2009 in order to have been 
eligible for the property tax credit for taxes payable in the 2009-2010 fiscal year. The 
claimant did not meet the occupancy requirement and is therefore ineligible for the 
credit.  


