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January 16, 2009 

John Lawson 
Clay County Assessor 
Clay County Administration Building 
300 West 4th St 
PO Box 452 
Spencer IA 51301-0452 

Dear John, 

In response to your inquiry regarding small wind towers and Iowa Code section 
441.21(8)”b” and “c”, we discussed the issues amongst revenue and attorney general 
staff and made the following conclusion. If a wind tower or turbine (solar energy system) 
is primarily used to provide energy to a home or building site where the wind tower or 
turbine is located that tower will not contribute to an increase in value to the property 
where the system is located for five years. This, in effect, means that the system is not 
subject to valuation during this time period. This would be true even if any excess 
energy is sold, credited, or otherwise transferred to the grid as long as the primary 
purpose of the system is to store or use the energy generated at the point of use. We 
consider the point of use to be at the site where the system is located. 

We have previously interpreted this section to exclude solar systems that sell or transfer 
any excess energy to the grid. However, we feel that interpretation did not accurately 
reflect the intent of section 441.21(8) which is to encourage the development of these 
individual solar systems. If the wind turbine is primarily used to provide energy to the 
grid, it would not be eligible for the five year exemption, but would have to fall under the 
provisions of section 427B.26 to receive any tax benefits. 

It should also be noted that whether the tower is classified as residential, ag, 
commercial or industrial will depend on the classification of the property that the system 
is primarily serving. 

Please call or e-mail if you have further questions. 

Sincerely, 

Dale Hyman, Administrator 
Property Tax Division 
(515) 281-3362 

 


